Πετρωτά - Ζεόλιθος

Πετρωτά - Ζεόλιθος
Όταν μαζέψαμε τον ζεόλιθο για πρώτη φορά εκεί που ήταν απαγορευμένος είχαμε στο μυαλό μας έναν άλλον αγώνα ακόμα πιο σκληρό που δικαιώθηκε με ειρηνικό τρόπο ενάντια στην Αυτοκρατορία που δεν ήθελε να εγκαταλείψει το μονοπώλειό της πρέπει λοιπόν ν' αντιληφθείς κι εσύ ότι η πορεία μας έχει αρχίσει για να απελευθερώσουμε την πατρίδα μας από τα προβλήματα που την καταπατούν εδώ και χρόνια γιατί δεν τόλμησε κανένας από εμάς να σκεφτεί το αδιανόητο.

Πέμπτη 30 Ιουλίου 2015

Ν. Λυγερός - Στρατηγικά ερωτήματα

Στρατηγικά ερωτήματα πρέπει να θέσουμε όχι σε επίπεδο κομματικό, αλλά εθνικό. Είναι η Ελλάδα που πρέπει να έχει υψηλή στρατηγική. Τώρα που βλέπουμε ότι ακόμα και σε επίπεδο πρωθυπουργού γίνεται ξεκάθαρα αναφορά στο γεγονός, ότι η έξοδος από το ευρώ χωρίς καμιά δυνατότητα οικονομικής στήριξης θα σήμαινε ραγδαία υποτίμηση, σκληρή λιτότητα και προσφυγή...
Η συνέχεια...  

Ν. Λυγερός - Οι Σκουριές επί της ουσίας

Πρώτον, πρέπει να πάψει όσο πιο γρήγορα γίνεται η απαράδεκτη χημική εξόρυξη του χρυσού. Δεύτερον, δεν έχει σχέση με κάποια υπόσχεση, αλλά με το γεγονός ότι είναι καταστροφικό για το περιβάλλον και ακόμα πιο σημαντικό ότι είναι μη αναστρέψιμο. Τρίτον δεν έχει σημασία ο ακριβής αριθμός του πλήθους των εργατών, αλλά τι εναλλακτική εργασία μπορούμε να τους προτείνουν και η απάντηση είναι...
Η συνέχεια... 
http://www.lygeros.org/articles?n=20739&l=gr

Ν. Λυγερός - Δεν ήξερες, ρώτα!

Όταν ακούμε ακόμα ανθρώπους που προσπαθούν να δικαιολογήσουν τη θέση τους την τωρινή, ενώ πριν είχαν υποσχεθεί ότι θα σταματήσει η χημική εξόρυξη του χρυσού στις Σκουριές, λέγοντας ότι πρέπει να σκεφτούμε και τους εργάτες, αποδεικνύεται και η έλλειψη ενημέρωσης στο πιο ψηλό επίπεδο. Γιατί δεν μπορούν να σκεφτούν ότι οι εργάτες αν είχαν δουλειά σ’ ένα λατομείο για την εξόρυξη ζεόλιθου...
Η συνέχεια... 

Τρίτη 28 Ιουλίου 2015

Ελληνικός ζεόλιθος και κρατικές υπηρεσίες

Ν. Λυγερός

Η ανάπτυξη που είναι ικανός να φέρει ο ελληνικός ζεόλιθος στη Θράκη, αλλά και ευρύτερα στην Ελλάδα, είναι σημαντική και πρέπει να είναι γνωστή στις κρατικές υπηρεσίες που εξετάζουν την ορθότητα όλης της διαδικασίας. Δεν μιλάμε βέβαια μόνο και μόνο για το 8% που αποτελούν τις απολαβές του ελληνικού δημοσίου για κάθε λατομείο, αφού ο ζεόλιθος ως πέτρωμα ανήκει σε αυτήν την κατηγορία. Αλλά γενικότερα στην ενδοχώρα και το εξωτερικό. Διότι προς το παρόν ο ζεόλιθος είναι εισαγωγής. Έτσι η εξόρυξη του ελληνικού ζεόλιθου θα δημιουργήσει μια εξοικονόμηση αρχικά και στη συνέχεια μια εξωστρέφεια με οφέλη για την πατρίδα μας. Επίσης, το εργατικό δυναμικό στη Θράκη και στη Μακεδονία θα είναι ελληνικές οικογένειες που το έχουν ανάγκη, ειδικά αυτήν την περίοδο. Οι εφαρμογές του ζεόλιθου στη γεωργία και στην κτηνοτροφία θα αλλάξουν και τα δεδομένα της αγροτικής ανάπτυξης, αλλά και του περιβάλλοντος. Έτσι και τα δύο αρμόδια υπουργεία πρέπει να ενισχύσουν τις προσπάθειες του ελληνικού ζεόλιθου, για να αξιοποιήσουμε αυτά τα στρατηγικά αποθέματα της Θράκης και ν’ αρχίσουν βέβαια έρευνες και σε άλλες περιοχές του Βόρειου Έβρου για να δημιουργήσουμε ένα στρατηγικό μείγμα για την πατρίδα μας.

Δευτέρα 27 Ιουλίου 2015

Η Αμφίπολη κατέκτησε το πρώτο Διεθνές βραβείο ανασκαφής για τον μεγαλοπρεπή τάφο.

Μια πολύ σημαντική πρωτιά σε Διεθνές επίπεδο κατέκτησε η ανασκαφή της Αμφίπολης. Η μοναδική Έκθεση Αρχαιολογίας στον κόσμο με έδρα το Capaccio-Paestum στην Ιταλία δίνει το χρυσό μετάλλιο στην Ελλάδα με την οδηγία να επισκεφτούν οι τουρίστες τον τύμβο Καστά.
Η εφημερίδα La Stamba σε ρεπορτάζ κάνει εκτενή αναφορά στην αρχαιολογική έρευνα της διεπιστημονικής ομάδας της Κατερίνας Περιστέρη και κάνει λόγω για τον μεγαλύτερο αρχαίο τάφο που βρέθηκε ποτέ στην Ελλάδα .
Την ίδια ώρα το Υπουργείο Πολιτισμού δεν έχει ανακοινώσει τίποτα απολύτως για την Ελληνική επιτυχία.
Το ''Διεθνές Βραβείο Αρχαιολογικής ανακάλυψης" της Αμφίπολης έχει προγραμματιστεί να δοθεί στον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας πόλης Paestum 29 Οκτωβρίου -1 Νοεμβρίου του 2015.

Τα άλλα τέσσερα αρχαιολογικά ευρήματα υποψήφια για την πρωτιά ήταν:

α)Τα αρχαιότερα ανθρώπινα ίχνη στην Ευρώπη στην Αγγλία
β)Ο Τάφος Khentakawess ΙΙΙ στο Abu Sir στην Αίγυπτο
γ)Ο Τάφος ενός πρίγκιπα των Γαλατών στο Warcq της Γαλλίας
δ) Ο Θησαυρός της Orselina στο καντόνι του Τιτσίνο της Ελβετίας. 

«Η ομάδα των Ελλήνων αρχαιολόγων με επικεφαλής την Κατερίνα Περιστέρη έχει βρει το μεγαλύτερο αρχαίο τάφο που βρέθηκε ποτέ στην Ελλάδα. Το ανάχωμα έχει περίμετρο 496 μέτρων. Το σύνολο της βάσης, ένας τέλειος κύκλος, υποστηρίζεται από έναν τοίχο 3 μέτρα ύψος, με μια άριστη ορθομαρμάρωση από εκλεκτό μάρμαρο Θάσου.
Η ομάδα εργάζεται στον τάφο από το 2009, αλλά στις 10 Αυγ 2014 έχει εντοπιστεί και αποκαλύφθηκε μια εντυπωσιακή είσοδος, μια μαρμάρινη πόρτα που φρουρείται από δύο φτερωτές σφίγγες που κάθονται σε ένα υπέρθυρο, και που διατηρεί τα ίχνη της αρχικής μορφής σε χρώματα, κόκκινο, μπλε, μαύρο. Βρέθηκαν οι μοναδικές Καρυάτιδες ένα υπέροχο ψηφιδωτό και ο νεκρικός θάλαμος. Και ένα λιοντάρι που ήταν την κορυφή του λόφου που έκρυβε τον Τάφο. Ένα μοναδικό μνημείο που δεν έχει προηγούμενο στον Ελλαδικό χώρο» γράφει μεταξύ άλλων η La Stamba.

Η "Borsa mediterranea del turismo archeologico" είναι μια έκθεση που σχεδιάστηκε και οργανώθηκε από το Leader Ltd, η οποία από το 1998 λαμβάνει χώρα στο Capaccio-Paestum,μια πόλη στην επαρχία του Σαλέρνο στην Καμπανία της νοτιο-δυτικής Ιταλίας.
Στόχος της πρωτοβουλίας είναι να προωθήσει τόπους και προορισμούς αρχαιολογικού ενδιαφέροντος,
Αρχή της έκθεσης αυτής είναι η προώθηση της εμπορίας του τουρισμού που συμβάλλουν στην εποχική προσαρμογή και την αύξηση των οικονομικών ευκαιριών.
Ο "Borsa mediterranea del turismo archeologico" επιτρέπει την συνάντηση στο πεδίο της πολιτιστικής κληρονομιάς, με τους επαγγελματίες των επιχειρήσεων του τουρισμού, με εμπειρογνώμονες, με ταξιδιώτες, με τους οπαδούς των αρχαιολογικών ανασκαφών και με τα σχολεία. Από το 2013,ο θεσμός αυτός πραγματοποιείται στην μαγευτική τοποθεσία του Capaccio-Paestum όπου υπάρχει το Αρχαιολογικό Πάρκο, το Εθνικό Μουσείο και η παλαιοχριστιανική βασιλική του Paestum.

Η BMTA είναι η έδρα της μοναδικής Διεθνούς Έκθεσης της Αρχαιολογίας στον κόσμο, στην οποία παίρνουν μέρος 150 εκθέτες, εκ των οποίων 20 από το εξωτερικό.
Η μορφή της εκδήλωσης παρέχει επίσης κάθε χρόνο μια ειδική εμφάνιση από μια χώρα που είναι επίσημη χώρα υποδοχής.
Κάθε έκδοση της ΒΜΤΑ φιλοξενεί διαλέξεις, εκθέσεις αρχαιολογικών θεμάτων ,επιστημονικές συναντήσεις και ανταλλαγές από εργαστηριακές εμπειρίες.
Από το 2005 τιμούνται με το βραβείο "Premio Paestum" εκείνοι που έχουν διακριθεί για την προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, ενώ από το 2007 απονέμεται το βραβείο "Antonella Fiammenghi" στην καλύτερη διατριβή στον αρχαιολογικό τουρισμό.

Η 17η ΒΜΤΑ, προωθείται από την επαρχία του Σαλέρνο , της περιφέρειας της Καμπανίας ,την πόλη Capaccio Paestum και τον ομώνυμο Δήμο, ενώ βρίσκεται υπό την εποπτεία για την αρχαιολογική κληρονομιά των Σαλέρνο , Avellino , Benevento και Caserta .
Η έκδοση του 2014 πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας , με την υποστήριξη της Expo Milano 2015 , το Υπουργείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Πολιτισμού και Τουρισμού , του Υπουργείου Εξωτερικών και με την υποστήριξη της UNESCO και του UNWTO.
amfipolinews.blogspot.gr

Κυριακή 26 Ιουλίου 2015

Ν. Λυγερός - Ζεόλιθος: Χώρα προέλευσης: Ελλάδα

Όταν ο κάθε Έλληνας δει πάνω στους 25κιλους σάκους ζεόλιθου: Κλινοπτιλόλιθος, Χώρα προέλευσης Ελλάδα, θα συνεχίσει να το θεωρεί απίστευτο παρόλο που το θαύμα θα έχει γίνει, γιατί ήδη προετοιμάζεται για να γίνει πραγματικότητα. Έτσι, όσοι παρέμειναν άπιστοι ακόμα και τώρα, μετά από χρόνια αγώνα για την προώθηση αυτού του στρατηγικού θέματος σε εθνικό επίπεδο. Ακόμα και οι Θρακιώτες που δεν πάλεψαν γι’ αυτό το θέμα, θα νιώσουν άσχημα όταν θα έρθουν οι πρώτες απολαβές για την περιοχή τους, αφού στη μάχη για τον ζεόλιθο ήταν απέναντί μας, όχι από κακία, αλλά από άγνοια. Τώρα όμως δεν έχει πια σημασία. Γιατί ο ελληνικός ζεόλιθος θα είναι για όλους τους Έλληνες, ακόμα και γι’ αυτούς που δεν πίστεψαν καν στην ύπαρξή του, στη Θράκη μας. Πάντως βλέποντας Ελλάδα πάνω σ’ ένα σακί ζεόλιθου, μπορείς ν’ αντιληφθείς επιτέλους πόσο προχώρησε το θέμα και πώς ένα όραμα μπορεί να δημιουργήσει την επόμενη πραγματικότητα που άρχισε τώρα μπροστά στα μάτια μας. Διότι με αυτό το πρακτικό επίπεδο πρέπει να έχεις ένα πρόβλημα για να μην γίνει κατανοητό, ότι πρόκειται για ένα εργαλείο εξωστρέφειας για την πατρίδα μας.

Ν. Λυγερός - Ο χάρτης του Ελληνικού ζεόλιθου

Όσο αδιανόητο και να φαίνεται για τους περισσότερους Έλληνες, ο χάρτης του ελληνικού ζεόλιθου έχει αρχίσει να ζωγραφίζεται πάνω σε χαρτί. Δεν είναι μόνο ένα όραμα αλλά μια εικόνα χειροπιαστή. Και αυτή άρχισε με τον Γ. Γεωργιάδη που συνεχίζει ακάθεκτος το έργο του για την πατρίδα μας, ξεπερνώντας ένα ένα τα εμπόδια για να αναδείξει τον ορυκτό μας πλούτο. Έτσι δεν χρειάζεται πια φαντασία για να δεις τις πράσινες περιοχές που βρίσκεται ο ελληνικός ζεόλιθος, αρκεί να τις εξετάσει πάνω σ’ έναν χάρτη που δείχνει το παράδειγμα σε όλους. Διότι η εμμονή που μετατρέπεται σε επιμονή, αναδεικνύει και το μεγαλείο της προσπάθειας. Διότι οι εκτιμήσεις είναι πια αποτυπωμένες και μπορεί ο καθένας να δει την επόμενη πραγματικότητα δίχως να έχει άλλο ανάγκη να πιστέψει σε ένα εθνικό όραμα, αφού το βλέπει να υλοποιείται μπροστά στα μάτια του. Σιγά σιγά βλέπουμε ότι το έργο των ανθρώπων που πίστεψαν από την αρχή στον ελληνικό ζεόλιθο, γίνεται κατόρθωμα κι αν μερικοί δεν μπορούν ακόμα να το πιστέψουν, το ελληνικό θαύμα θα γίνει, θέλουν δεν θέλουν, γιατί είναι για την Ελλάδα, για την πατρίδα μας για ν’ αρχίσει με τις δυνάμεις της να σηκώνει το ανάστημά της εκεί όπου κανείς δεν το περίμενε.

Τρίτη 21 Ιουλίου 2015

Ν. Λυγερός - Από τις κινήσεις στις πράξεις

Στις διαπραγματεύσεις είδαμε πολλές κινήσεις και λίγες πράξεις. Τώρα έχουμε ελάχιστες κινήσεις για να κάνουμε πολλές πράξεις. Κι όπως είναι οι πράξεις κι όχι οι κινήσεις που καθορίζουν την πορεία μας, πρέπει αυτές να γίνουν με μεγάλη προσοχή για να έχουν ένα στρατηγικό υπόβαθρο, διότι στη συνέχεια πρέπει να τις υποστηρίξουμε έμπρακτα. Τώρα δεν έχουμε να κάνουμε με κομματικές δηλώσεις, προτάσεις, αντιπροτάσεις, αλλά με εθνικές αποφάσεις που γίνονται σ’ ένα πλαίσιο αναδίπλωσης. Έτσι αυτές οι πράξεις είναι καθοριστικές. Συνεπώς δεν πρέπει να τις βλέπουμε ως την απόδειξη της λήξης μιας κρίσης αλλά ως έναρξη νέων δεδομένων που θα αποτελούν αρχικές συνθήκες για το μέλλον της πατρίδας μας. Σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να κινηθούμε και για το θέμα των οριοθετήσεων της ελληνικής ΑΟΖ, για την αξιολόγηση του δεύτερου θαλάσσιου οικοπέδου, για τον αγωγό East Med, για το Interconnector EuroAsia, για τον ελληνικό ζεόλιθο. Όλα αυτά τα θέματα είναι στρατηγικής σημασίας και εθνικής αξίας κι αποτελούν εποικοδομητικές λύσεις σε οικονομικά προβλήματα που δεν λύνονται μόνο μ’ ένα οικονομικό τρόπο. Έχει λοιπόν νόημα να εγκλωβιζόμαστε σ’ ένα πλαίσιο αποκλειστικά οικονομικό δίχως να το συμπεριλάβουμε στη γεωπολιτική μας μέσα σε μία εθνική υψηλή στρατηγική;

Δευτέρα 20 Ιουλίου 2015

Ν. Λυγερός - Η ανάκαμψη του ελληνικού ηθικού

Η ανάκαμψη του ελληνικού ηθικού πρέπει να είναι θέμα προτεραιότητας, γιατί αυτό επηρεάζει τα πάντα από τα οικονομικά και τα πολιτικά έως και την στρατηγική μας. Η Ελλάδα έχει μια γεωπολιτική θέση μεγάλης αξίας και σημασίας, μόνο που η μιζέρια καθηλώνει τόσους παράγοντες που σπάνιοι είναι αυτοί που ασχολούνται με αυτά τα θέματα. Η μιζέρια δεν έχει καμιά μεγαλοσύνη και δεν βοηθάει την Ελλάδα. Είναι λοιπόν απαραίτητο να ξεπεράσουμε αυτήν την κατάσταση κάνοντας υπερβάσεις. Δεν επαρκεί να μιλάς για βαρβαρότητα, όταν δεν κάνεις απολύτως τίποτα για να μην εκτεθείς. Διότι κανείς δεν θα σε ακολουθήσει σε αυτήν την απραξία. Εδώ χρειαζόμαστε αγωνιστές και μαχητές και αυτό γίνεται μόνο και μόνο όταν το ηθικό σου είναι ανεβασμένο. Για να γίνει όμως αυτό πρέπει να παράγεις έργο. Και αυτό το έργο πρέπει να έχει πρακτικές και πραγματικές επιπτώσεις. Σε αυτό το πλαίσιο τώρα είναι η ελληνική ΑΟΖ με την αξιολόγηση των προσφορών του γύρου αδειοδότησης με το θαλάσσιο οικόπεδο 2 και τα κοιτάσματα Πύρρος και Αχιλλέας, και ο ελληνικός ζεόλιθος με την αξιοποίηση του κοιτάσματος στην περιοχή Κόκκαλο στο Βόρειο Έβρο. Αυτά τα βήματα είναι σημαντικά γιατί όλοι θα δουν ότι όταν είμαστε αποτελεσματικοί επειδή λειτουργούμε στρατηγικά και τότε το ηθικό των Ελλήνων ανεβαίνει και παράγουν μια προστιθέμενη αξία που αποτελεί προσφορά για όλο το λαό μας.

Κυριακή 19 Ιουλίου 2015

Το έργο του Πατριαρχείου στα Κατεχόμενα

Ν. Λυγερός

Το έργο του Πατριαρχείου στα Κατεχόμενα μπορεί να μην γίνεται αντιληπτό σε όλους αλλά είναι σημαντικό αφού επιτρέπει να διατηρηθεί η χριστιανική πίστη σε περιοχές όπου δεν θα υπήρχε κανένας σεβασμός δίχως την παρέμβασή του. Αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό τουλάχιστον σε συνδυασμό με τη δράση της ομογένειας που βοηθάει οικονομικά και στρατηγικά για να βοηθηθούν σε πρακτικό επίπεδο οι εκκλησίες μας. Έτσι βλέπουμε ότι οργανώθηκαν ακόμα και αγορές εκκλησιών που ήταν σε μία κατάσταση ερειπίων διότι τεχνικά άνηκαν σε τούρκους ιδιοκτήτες. Αυτό το χειροπιαστό παράδειγμα μας επιτρέπει ν’ αντιληφθούμε ότι δεν υπάρχουν μόνο και μόνο κινήσεις σε διπλωματικό επίπεδο αλλά και πράξεις σε θρησκευτικό επίπεδο. Έτσι την ώρα που άλλοι θεωρούν ότι πρέπει να εγκαταλείψουμε τις βυζαντινές μας εκκλησίες επειδή δεν είναι σε καλή κατάσταση, άλλοι παλεύουν με το Πατριαρχείο για να μην ξεχάσουμε τίποτα από το παρελθόν μας λόγω πίστης. Διότι είναι οι πρόγονοί μας που κατασκεύασαν αυτές τις εκκλησίες και να τις αφήσουμε στο έλεος του Θεού είναι μια προδοσία για το έργο τους. Επίσης δίχως αυτές τις πράξεις πώς θα μπορούσαμε να λέμε ότι είμαστε του Ελληνισμού και του Χριστιανισμού. Γιατί δεν αρκεί να πιστεύεις για να είσαι πιστός, πρέπει να παράγεις κι ένα έργο για τους συνανθρώπους σου έτσι ώστε να δικαιολογείς τη ζωή σου με τις πράξεις σου. Είναι λοιπόν σημαντικό να ξέρουμε συνειδητά τι γίνεται στα Κατεχόμενα για να δούμε επί της ουσίας τι είναι απαραίτητο να γίνει και ποιος είναι ικανός να βοηθήσει τη συνέχεια.

Ν. Λυγερός - Τα στρατηγικά μέσα

Στη στρατηγική λειτουργούμε με τα μέσα που διαθέτουμε κι όχι με αυτά που θα θέλαμε διότι αυτή είναι η πραγματικότητα. Δεν λειτουργούμε με το δυνητικό του επιθυμητού. Με όλες τις αλλαγές που βλέπουμε πρέπει να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο σταθερό που να αποτελεί ένα σημείο αναφοράς όχι απλώς για τους πολίτες αλλά για τους Έλληνες έτσι ώστε να αντιληφθούν ότι τελικά υπάρχει μια γενική πορεία που παραμένει αδιάλλακτη. Δεν γίνονται επαναστάσεις με επαναστατημένους αλλά με επαναστατική σκέψη. Μια μεγάλη αλλαγή που θα παραμείνει διαχρονική στην Ελλάδα, είναι η ανάπτυξη του ζεόλιθου. Αυτό είναι ένα στρατηγικό μέσο που μπορεί ν’ αλλάξει όχι μόνο τη ζωή της Θράκης και της Μακεδονίας αλλά και μέσω της εφαρμογής του την Πελοπόννησο, την Κρήτη και τη Θεσσαλία. Μόνο και μόνο η δράση του ζεόλιθου στη γεωργία είναι καινοτόμα από μόνη της και μπορεί να ενισχυθεί και μέσω της κτηνοτροφίας για να προσφέρει η Ελλάδα στο σύνολό της αυτή τη φορά μια προστιθέμενη αξία που δεν είχε καν διανοηθεί πριν μερικά χρόνια ή ακόμα και πριν μερικούς μήνες. Όταν η Ελλάδα διαθέτει μέσω του ελληνικού ζεόλιθου κοιτάσματα αξίας τριάντα δισεκατομμυρίων Ευρώ, τότε έχει στη διάθεσή της ένα στρατηγικό μέσο που μπορεί και πρέπει να αξιοποιήσει για να δείξει και την πορεία της σταθερής ανάπτυξης.


Παρασκευή 17 Ιουλίου 2015

Ν. Λυγερός - ΠΟΠ Καλαμάτας σε όλη τη Μεσσηνία

Η επέκταση του ελαιόλαδου ΠΟΠ «Καλαμάτα» σε όλη την περιοχή της Μεσσηνίας είναι μια θεαματική εξέλιξη για την Ελλάδα. Διότι τώρα μπαίνουμε σε μια διαδικασία ανάδειξης της προστιθέμενης αξίας, αφού η ποιοτική γεωργία με προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας είναι μια στρατηγική που πρέπει ν’ ακολουθήσει γενικότερα η Ελλάδα και αυτό μάλιστα μπορεί να υποστηριχθεί έμπρακτα με τον ζεόλιθο, αφού δεν θα επιτρέπονται μη βιολογικοί ψεκασμοί για αυτόν τον τύπο. Συνεπώς η επέκταση σε όλη τη Μεσσηνία θα αναγκάσει όλους τους παραγωγούς να περάσουν σε ένα άλλο σύστημα διαχείρισης, για να αξιοποιήσουν αυτήν την αλλαγή φάσης. Πετύχαμε επιτέλους ένα σημαντικό βήμα στον τομέα της ποιότητας και αυτό μπορεί να λειτουργήσει καταλυτικά σε γενικευμένο πλαίσιο. Επίσης καθώς αυτό το βήμα μπορεί να συνδυαστεί και με την εξόρυξη του ελληνικού ζεόλιθου, μπορούμε να φανταστούμε τις εξελίξεις στον τομέα της γεωργίας. Η Ελλάδα είναι γνωστή στο παγκόσμιο γίγνεσθαι για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο της, περνά τώρα στη φάση ανάπτυξης του ζεόλιθου και το αξιοποιεί με την έννοια του ζεόλαδου. Είναι λοιπόν σημαντικό να υπάρξει μια μεγάλη ενημέρωση στην περιοχή της Μεσσηνίας, αλλά και ευρύτερα, γιατί αυτή η πράξη αποτελεί ένα άνοιγμα για την Ελλάδα που έρχεται να ενισχύσει τη γεωργία υψηλής ποιότητας που κάνει τη διαφορά σε παγκόσμιο επίπεδο.

Σύσκεψη για την επέκταση του δικτύου ΔΕΠΑ στην Αν. Μακεδονία-Θράκη

Με πρωτοβουλία του περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, Γιώργου Παυλίδη πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή συνάντηση εργασίας με θέμα την κατασκευή δικτύων διανομής φυσικού αερίου για οικιακή χρήση σε Δράμα, Καβάλα, Ξάνθη, Κομοτηνή και Αλεξανδρούπολη.

Κατά τη διάρκειά της συνάντησης συμφωνήθηκαν με τους εκπροσώπους της ΔΕΠΑ ΑΕ η κατασκευή υποδομών διανομής φυσικού αερίου χαμηλής πίεσης, (και οικιακής χρήσης) μήκους 340 χλμ., στα πέντε μεγάλα αστικά κέντρα της περιφέρειας. Ο προϋπολογισμός της φάσης αυτής προσδιορίστηκε στα 21,6 εκατ. ευρώ, από τα οποία 5,5 εκατ. ευρώ θα διαθέσει η Περιφέρεια από το ΠΕΠ ΑΜΘ 2014-2020 και τα υπόλοιπα η ΔΕΠΑ ΑΕ.

Πρόθεση του κ. Παυλίδη είναι η πλήρης κάλυψη των πόλεων με δίκτυα υποδομής και για τον σκοπό αυτό η περιφέρεια θα διαθέσει επιπλέον 10 εκατ. ευρώ περίπου.

Η ΔΕΠΑ ΑΕ συμφώνησε για την επέκταση των δικτύων στο σύνολο των πόλεων, υπό την προϋπόθεση ότι θα βρεθεί δανειακή χρηματοδότηση χαμηλού επιτοκίου για να καλύψει τη συμμετοχή της. Προς την κατεύθυνση αυτή και σε συνεργασία με τις αρμόδιες επιτελικές δομές και ειδικές υπηρεσίες των Υπουργείων Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης, θα πραγματοποιηθεί το επόμενο χρονικό διάστημα συνάντηση εργασίας στην Αθήνα για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, με υψηλές πιθανότητες.

Στόχος είναι να ολοκληρωθούν τα δίκτυα στις συγκεκριμένες πόλεις στη διάρκεια της προγραμματικής περιόδου 2014-2020.

«Εργαζόμαστε συγκροτημένα για να καλύψουμε κάθε χρηματοδοτικό κενό διερευνώντας το καθεστώς κρατικής ενίσχυσης και πρόσθετης χρηματοδότησης του έργου ώστε στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο να ολοκληρωθεί στο σύνολό του. Το όφελος των καταναλωτών - πολιτών αλλά και της ανταγωνιστικότητας της περιοχής θα είναι πολύ μεγάλο. Ζητούμε τη στήριξη όλων των παραγόντων του τόπου για την ολοκλήρωσή του. Σε δεύτερη φάση στόχος μας είναι να καλυφθούν και οι υπόλοιπες περιοχές της περιφέρειας», τόνισε μεταξύ άλλων στις δηλώσεις του ο περιφερειάρχης ΑΜ-Θ.

Πέμπτη 16 Ιουλίου 2015

Ν. Λυγερός - Η Ελλάδα ξεπερνά τα εμπόδια

Ένα ένα η Ελλάδα μας ξεπερνά τα εμπόδια, αρκεί να ακολουθεί τις οδηγίες και τις συμβουλές του Ελληνισμού. Κι όταν είμαστε όλοι μαζί δίχως να δίνουμε σημασία στις διαφορές των κομμάτων γιατί το μόνο που έχει νόημα για τους Έλληνες είναι το μέλλον της πατρίδας μας, καταφέρνουμε τα πάντα. Κανείς δεν έχει δικαίωμα να το υποσκάψει απλώς για να φανεί. Κι όσοι παίζουν πολιτική κωμωδία ή ακόμα και τσίρκο, δεν έχουν ιδέα για το πόσο εξευτελίζονται μπροστά στα μάτια μας όταν τους βλέπουμε, διότι τώρα δεν τους κοιτάζουμε πια, αφού αντιλαμβανόμαστε ότι δεν παράγουν κανένα έργο. Η Ελλάδα μας χρειάζεται πράξεις μ’ έργο που παράγουν ανάκαμψη και ανάπτυξη. Ας προχωρήσουμε δυναμικά πάνω στο θέμα της ελληνικής ΑΟΖ με τον διαγωνισμό, ας προχωρήσουμε με τον ελληνικό ζεόλιθο, αφού υπάρχει πλέον άδεια, ας προχωρήσουμε με την ελληνική καινοτομία, αφού έχουμε δράσεις που γίνονται πράξεις. Δεν μπορούμε μόνο να περιμένουμε. Η αναμονή δεν είναι ποτέ ετοιμότητα και μόνο η τελευταία είναι ικανή να παράγει πράξεις που δεν είναι μόνο κινήσεις. Τώρα πρακτικά, η Ελλάδα έχει θεσμικά από τις 15 Ιουλίου 2015, έξι μήνες για να εξετάσει τις προσφορές. Αυτή η χρονική περίοδος μπορεί να μειωθεί δραστικά, αφού για κάθε θαλάσσιο οικόπεδο υπάρχει ουσιαστικά μόνο μια προσφορά, πράγμα που πρακτικά ισοδυναμεί με την εξέταση της ορθότητας της πρότασης σε κάθε θαλάσσιο οικόπεδο αφού δεν υπάρχει πλαίσιο αξιολόγησης με άλλες υποψηφιότητες. Έτσι μπορούμε πολύ πιο γρήγορα ν΄ αρχίσουμε τις συνομιλίες και τις διαπραγματεύσεις για την ανάθεση του έργου. Με άλλα λόγια, η Ελλάδα έχει ένα σπουδαίο χαρτί να παίξει στο θαλάσσιο οικόπεδο 2 στο Ιόνιο, ας εργαστούμε για αυτό χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις.

http://lygeros.org/articles?n=20480&l=gr

Σάββατο 4 Ιουλίου 2015

Ν. Λυγερός - Αν δεν ξέρεις καν

Αν δεν ξέρεις καν ότι έχει αρχίσει όχι μόνο η άδεια έρευνας για τον ελληνικό ζεόλιθο, αλλά και το άνοιγμα του δρόμου πρόσβασης στα κοιτάσματα. Αν δεν ξέρεις καν ότι η Ελλάδα διαθέτει 100 εκατομμύρια τόνους ζεόλιθου στο βόρειο Έβρο. Αν δεν ξέρεις καν ότι λήγει σε μερικές μέρες η προθεσμία για τις υποψηφιότητες στα 20 θαλάσσια οικόπεδα της ελληνικής ΑΟΖ. Αν δεν ξέρεις καν ότι προχωρά δυναμικά το πρόγραμμα του Interconnector EuroAsia που ανήκει στα Prοjects of Common Interest της Ευρωπαϊκής επιτροπής από το 2013. Αν δεν ξέρεις καν ότι τώρα έχει γίνει αποδεκτός στο ίδιο το πλαίσιο και ο αγωγός Ανατολικής Μεσογείου, πώς μπορείς να μιλάς για την Ελλάδα του μέλλοντος, αφού δεν έχεις καν τα τωρινά δεδομένα; Διότι αν τα ήξερες, θα λειτουργούσες εντελώς διαφορετικά σε στρατηγικό επίπεδο και θα ήσουν σε ετοιμότητα για διαπραγματεύσεις, όχι σε αναμονή, επειδή δεν ξέρεις ποια λόγια να χρησιμοποιήσεις για να πείσεις τους άλλους...

Η συνέχεια εδώ... http://lygeros.org/articles?n=20319&l=gr