Πετρωτά - Ζεόλιθος

Πετρωτά - Ζεόλιθος
Όταν μαζέψαμε τον ζεόλιθο για πρώτη φορά εκεί που ήταν απαγορευμένος είχαμε στο μυαλό μας έναν άλλον αγώνα ακόμα πιο σκληρό που δικαιώθηκε με ειρηνικό τρόπο ενάντια στην Αυτοκρατορία που δεν ήθελε να εγκαταλείψει το μονοπώλειό της πρέπει λοιπόν ν' αντιληφθείς κι εσύ ότι η πορεία μας έχει αρχίσει για να απελευθερώσουμε την πατρίδα μας από τα προβλήματα που την καταπατούν εδώ και χρόνια γιατί δεν τόλμησε κανένας από εμάς να σκεφτεί το αδιανόητο.

Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2014

Το μαύρο άσπρο για το ζεόλιθο

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΕΚΑ «ΞΕΧΝΑ» ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

Του ΣΑΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ sakisapostolakis0(at)gmail.com

Αποκρύπτουν την αλήθεια για το ζεόλιθο ακόμη και από τους ίδιους τους ερωτώντες βουλευτές τους. Την υποκρισία της κυβέρνησης στην απαγόρευση της εκμετάλλευσης του ζεόλιθου στα Πετρωτά Εβρου φανερώνει η απάντηση του υφυπουργού ΠΕΚΑ, Ασημάκη Παπαγεωργίου, στους ερωτώντες βουλευτές Αλέξανδρο Κοντό και Ευριπίδη Στυλιανίδη.

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΕΚΑ ΞΕΧΝΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ - Το μαύρο άσπρο για το ζεόλιθο.

Ζεόλιθος - Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΕΚΑ «ΞΕΧΝΑ» ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ.

Η απάντηση του υπουργείου


Σημειώνεται ότι ο υφυπουργός είναι ένα από τα πέντε πολιτικά πρόσωπα που ελέγχονται βάσει εισαγγελικής έρευνας για ευθύνες ή παραλείψεις τους στην επένδυση του ζεόλιθου στον Εβρο. Η έρευνα, που προωθήθηκε στη Βουλή βάσει του νόμου περί ευθύνης υπουργών, βρίσκεται ξεχασμένη πλέον στα αζήτητα.

Στην ερώτηση των Α. Κοντού και Ε. Στυλιανίδη, ο Α. Παπαγεωργίου απαντάει ως εξής:

«1. Δεν υπάρχει, στην αρμόδια αδειοδοτούσα αρχή του ΥΠΕΚΑ σε εκκρεμότητα κανένα αίτημα χορήγησης νέας άδειας εκμετάλλευσης λατομείου ζεολίθου στο νομό Εβρο.

2. Σε περίπτωση που υπάρχει επιχειρηματικό ενδιαφέρον για κάποια δημόσια έκταση, εκφρασμένο, με γραπτό αίτημα, προς την αρμόδια οικεία Αποκεντρωμένη Διοίκηση, τότε αυτή οφείλει να επιταχύνει και να θέσει σε προτεραιότητα διαδικασίες εκμίσθωσης της έκτασης αυτής εφαρμόζοντας τους όρους και τις προϋποθέσεις νομιμότητας που προβλέπει η σχετική νομοθεσία (Ν. 669/1977 - ΦΕΚ Α' 241 και ΠΔ. 285/1979 - ΦΕΚ Α' 83)».

Αυτό που δεν λέει στην απάντησή του ο Α. Παπαγεωργίου είναι ότι υπήρχε αίτημα επένδυσης ύψους 40 εκατ. ευρώ, αλλά το ΥΠΕΚΑ δεν προχώρησε στην έκδοση της άδειας εξόρυξης. Μία φορά τη σταμάτησε ο Γιάννης Μανιάτης ως υφυπουργός και μία φορά ο ίδιος ο Α. Παπαγεωργίου, ο οποίος συνέχισε στη γραμμή του προκατόχου του.

Γι' αυτό το λόγο ευθύνες ή παραλείψεις και των δύο, και τριών ακόμη πολιτικών προσώπων, ελέγχονται στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας.

Ο Α. Παπαγεωργίου δεν αναφέρει επίσης ότι ο φάκελος για την έκδοση της άδειας εξόρυξης εστάλη «πλήρης» από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ανατολικής Μακεδονίας -Θράκης στην αρμόδια Διεύθυνση Μεταλλευτικών και Βιομηχανικών Ορυκτών του ΥΠΕΚΑ, όπως αναφέρει σε έγγραφό της η αρμόδια περιφέρεια. Και τέλος, ο υφυπουργός ΠΕΚΑ δεν αναφέρει ότι η ΑΔΜ-Θ προχώρησε στην υπογραφή της σύμβασης μίσθωσης της εν λόγω δημόσιας έκτασης λειτουργώντας με πλήρη νομιμότητα, όπως προέκυψε από την ίδια εισαγγελική έρευνα.


«Εγκλωβισμένα» πάνω από 20 δισ. ευρώ

Ο ζεόλιθος είναι ένας εγκλωβισμένος πλούτος που αποτιμάται σε πάνω από 20 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το νέο περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Γιώργο Παυλίδη. «Πρόκειται για έναν πλούτο που παραμένει εγκλωβισμένος στη γραφειοκρατική νομοθεσία», δήλωσε στο πλαίσιο της παρουσίας της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας και Θράκης στην 79η ΔΕΘ.

Η αξιοποίηση του ζεόλιθου σε περιοχή που μαστίζεται απο την ανεργία θα είχε πολλαπλά οφέλη, λέει ο Γ. Παυλίδης
Και εξέφρασε την αποφασιστικότητά του να εκμεταλλευτεί αυτό το πλεονέκτημα. Τα κοιτάσματα ζεόλιθου στη Θράκη, σύμφωνα με έρευνες, ανέρχονται σε 100 εκατ. τόνους, ενώ η αξία του ζεόλιθου αποτιμάται προς 300 ευρώ τον τόνο.

Η τιμή και τα έσοδα μπορεί να είναι πολύ υψηλότερα αν η επεξεργασία του ορυκτού γίνεται στην Ελλάδα, καθώς η τιμή διαφοροποιείται ανάλογα με τη χρήση, αφού, πέρα από τη γεωργία, την κτηνοτροφία και άλλες δραστηριότητες, χρησιμοποιείται και στην ιατρική. Γι' αυτό και ο Γ. Παυλίδης υπογράμμισε ότι ο ζεόλιθος δεν θα πρέπει να εξάγεται ανεπεξέργαστος, προκειμένου η χώρα μας να ωφελείται από την προστιθέμενη αξία που μπορεί να έχει ο εξαιρετικής ποιότητας ζεόλιθος της Θράκης.


Η ανεργία

Η εκμετάλλευση του ζεόλιθου παραμένει εγκλωβισμένη τη στιγμή που η καταγεγραμμένη ανεργία στη συγκεκριμένη περιφέρεια αγγίζει τα υψηλότερα ποσοστά και ανέρχεται στο 30%. Παράλληλα, έντονη είναι η αποβιομηχάνιση, καθώς, από τις 100 επιχειρήσεις που λειτουργούσαν στη ΒΙ.ΠΕ. Ροδόπης, έχουν απομείνει μόνο επτά, τόνισε ο Γ. Παυλίδης. Το 2011, συνέχισε ο Γ. Παυλίδης, η πτώση του ΑΕΠ στην επικράτεια ήταν 5% και στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, 9,6%. Συνολικά, κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, έφτασε το 25%.

Κι ενώ η εικόνα είναι απογοητευτική και ο ζεόλιθος παραμένει ανεκμετάλλευτος, το μοναδικό αναπτυξιακό σχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης είναι η εξόρυξη χρυσού στον Εβρο. Για την οποία ο Γ. Παυλίδης εξέφρασε ακόμη μία φορά τη δεδηλωμένη αντίθεσή του. «Είμαστε αντίθετοι σε ό,τι βλάπτει την υγεία και το περιβάλλον» υπογράμμισε. Και επισήμανε ότι στον πυρήνα της στρατηγικής για την οικονομική και αναπτυξιακή αναδιάρθρωση της περιοχής βρίσκεται ο τουρισμός, κάτι που θα γίνει ορατό και στο σχεδιασμό του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος 2014-2020. Σ' αυτό το σημείο αναφέρθηκε στο σημαντικό ρόλο του λιμανιού και του αεροδρομίου της Αλεξανδρούπολης. Τα οποία όμως, μαζί με αυτά της Καβάλας, πωλούνται από το ΤΑΙΠΕΔ. Για το θέμα επισήμανε ότι: «Δεν ξεκινάμε από μία στείρα άρνηση, αλλά και δεν θέλουμε να ακυρωθεί ο στρατηγικός, αναπτυξιακός, χαρακτήρας των λιμανιών και των αεροδρομίων».

ΣΑΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ
http://www.enet.gr/?i=news.el.ecoenet&id=447973