Πετρωτά - Ζεόλιθος

Πετρωτά - Ζεόλιθος
Όταν μαζέψαμε τον ζεόλιθο για πρώτη φορά εκεί που ήταν απαγορευμένος είχαμε στο μυαλό μας έναν άλλον αγώνα ακόμα πιο σκληρό που δικαιώθηκε με ειρηνικό τρόπο ενάντια στην Αυτοκρατορία που δεν ήθελε να εγκαταλείψει το μονοπώλειό της πρέπει λοιπόν ν' αντιληφθείς κι εσύ ότι η πορεία μας έχει αρχίσει για να απελευθερώσουμε την πατρίδα μας από τα προβλήματα που την καταπατούν εδώ και χρόνια γιατί δεν τόλμησε κανένας από εμάς να σκεφτεί το αδιανόητο.

Παρασκευή 25 Ιουλίου 2014

Δελτίο τύπου Δήμου Σωτήρας. Κύπρος, 25/07/2014


Ο Νίκος Λυγερός μετά από πρόσκληση του Δημάρχου Σωτήρας κ. Γεώργιου Τάκκα πραγματοποίησε επίσκεψη στο Δήμο Σωτήρας την 23η Ιουλίου 2014.
Κατά την επίσκεψη ο Νίκος Λυγερός παρακάθισε σε συνεδρία του Δημοτικού Συμβουλίου Σωτήρας όπου και άκουσε από το Δήμαρχο και τα Μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου τα θέματα που απασχολούν το Δήμο καθώς και τα προβλήματα και προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει το παρόν Δημοτικό Συμβούλιο.
Στη συνεδρία συζητήθηκαν κυρίως τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο γεωργικός κόσμος του Δήμου, όπου και αναλύθηκε από το Νίκο Λυγερό ο τρόπος αντιμετώπισής τους με τη χρήση του ζεόλιθου, τόσο ως εδαφοβελτιωτικό υλικό όσο και για χρήση ως αποτρεπτικός παράγοντας κατά συγκεκριμένων παρασίτων που προσβάλουν τα φυτά μέσω ψεκασμού. Τονίστηκε μάλιστα ότι με τη χρήση του ζεόλιθου στις φυτείες (πατάτας, κολοκασιού, ελαιόδεντρων, κ.λπ.) μπορεί να γίνει μείωση κατά 50% στη χρήση λιπασμάτων, την μείωση των ποσοτήτων νερού για άρδευση, την αύξηση της παραγωγής και την βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων. Ο ζεόλιθος μάλιστα μπορεί να βοηθήσει πολλούς παραγωγούς να περάσουν από την συμβατική καλλιέργεια στη βιολογική, με άμεσο πλεονέκτημα την αύξηση της τιμής πώλησης των προϊόντων τους.
Ειδικά για το κολοκάσι η παραγωγή βιολογικού προϊόντος εάν υιοθετηθεί, θα συμβάλει ουσιαστικά στην ευκολότερη εξασφάλιση ευρωπαϊκών κονδυλίων στο τομέα της μεταποίησης του κολοκασιού, κάτι για το οποίο ο Δήμος βλέπει πολύ θετικά.
Στη συνεδρία συζητήθηκε επίσης το θέμα του στρατηγικού σχεδιασμού του Δήμου Σωτήρας, κάτι για τον οποίο ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο θεωρούν πολύ σημαντικό για το νεοσύστατο Δήμο και ο οποίος θα βοηθήσει στην ορθή και οργανωμένη ανάπτυξη του Δήμου. Ο Νίκος Λυγερός τόνισε ότι ο Δήμος Σωτήρας σε ερώτηση του Δημάρχου αν θα μπορούσε να βοηθήσει στο θέμα αυτό, εξέφρασε την επιθυμία να συμβάλει ουσιαστικά στη διαμόρφωση του στρατηγικού σχεδιασμού για ανάπτυξη, με την προϋπόθεση ότι αυτή θα έχει επίκεντρο τον άνθρωπο και θα σέβεται την παράδοση, και τη πολιτιστική και θρησκευτική κληρονομιά του τόπου.
Μετά τη συνεδρία πραγματοποιήθηκε περιήγηση στο κέντρο της Κοινότητας όπου ο Νίκος Λυγερός επισκέφτηκε το Ναό του Σωτήρος Χριστού και το θρησκευτικό μουσείο. Στη περιήγηση παρόν ήταν και ο Πατήρ Γεώργιος ο οποίος ξενάγησε το Νίκο Λυγερό στους χώρους λατρείας και εκδιηγήθηκε σημαντικά ιστορικά γεγονότα από την ιστορία της Σωτήρας.
Ακολούθως ο Νίκος Λυγερός με την ομάδα του περιηγήθηκαν από το Δήμαρχο στο παραλιακό μέτωπο του Δήμου όπου ο Νίκος Λυγερός έδωσε τη δική του άποψη όσο αφορά τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν για την αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου, με τρόπο που να σέβεται το περιβάλλον.
Τέλος, ο Δήμαρχος κ. Γεώργιος Τάκκας, ευχαριστώντας τον Νίκο Λυγερό και την ομάδα του για το ενδιαφέρον τους για το Δήμο Σωτήρας, τόνισε ότι ο ο Νίκος Λυγερός θα μπορούσε να βοηθήσει στη διαμόρφωση του γενικού στρατηγικού σχεδιασμού του Δήμου, όπως και στο City Branding, για το οποίο το Δημοτικό Συμβούλιο Σωτήρας έχει πάρει απόφαση για τον σχεδιασμό του. Ο Νίκος Λυγερός εξέφρασε την ετοιμότητα να είναι παρόν όποτε ο Δήμαρχος θα τον καλεί βοηθώντας ουσιαστικά στην ορθολογική ανάπτυξη του Δήμου.

Ν. Λυγερός - Αποστολή στο ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού. 
Κύπρος, 23/07/2014.
Μέρος Α'


Μέρος Β'


Ν. Λυγερός - Αποστολή στο εκκλησιαστικό μουσείο Σωτήρας. 
Κύπρος, 23/07/2014
Μέρος Α'



Μέρος Β'


Ν. Λυγερός - Περιήγηση στην παραλία της Αγίας Θέκλας. 
Κύπρος, 23/07/2013
Μέρος Α'


Μέρος Β'