Πετρωτά - Ζεόλιθος

Πετρωτά - Ζεόλιθος
Όταν μαζέψαμε τον ζεόλιθο για πρώτη φορά εκεί που ήταν απαγορευμένος είχαμε στο μυαλό μας έναν άλλον αγώνα ακόμα πιο σκληρό που δικαιώθηκε με ειρηνικό τρόπο ενάντια στην Αυτοκρατορία που δεν ήθελε να εγκαταλείψει το μονοπώλειό της πρέπει λοιπόν ν' αντιληφθείς κι εσύ ότι η πορεία μας έχει αρχίσει για να απελευθερώσουμε την πατρίδα μας από τα προβλήματα που την καταπατούν εδώ και χρόνια γιατί δεν τόλμησε κανένας από εμάς να σκεφτεί το αδιανόητο.

Τρίτη 1 Ιουλίου 2014

Ανατολική Μακεδονία και Θράκη: Πώς θα βρει την οδό της ανάπτυξης

Τριάντα ειδικοί απ’ όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, που καινοτομούν και πρωτοτυπούν καθένας στον τομέα του, ανέδειξαν την επιχειρηματική δυναμική της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης, στο πλαίσιο του 6ου πολυσυνεδρίου «Καινοτομία & Ανάπτυξη», που διοργάνωσε το www.ka-business.gr στην Ξάνθη.


Οι δυνατότητες της περιοχής αναδείχθηκαν μέσα από επιμέρους θεματικές, που αφορούσαν τους μηχανισμούς υποστήριξης της ανάπτυξης, το ανθρώπινο δυναμικό ως πηγή ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας και τις σύγχρονες δομές παραγωγής καινοτομίας. Παράλληλα, παρουσιάστηκαν επιτυχημένα επιχειρηματικά παραδείγματα από την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη.

ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ
Σύσσωμοι οι φορείς τής περιοχής συμφώνησαν ότι η περιφέρεια ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης έχει τις δυνατότητες να καινοτομήσει και να αναπτυχθεί, χρησιμοποιώντας κατάλληλα τα ευρωπαϊκά εργαλεία και προγράμματα: μάλιστα, όπως έγινε γνωστό, δεκάδες ιδιωτικές επιχειρήσεις έχουν ζητήσει τη συνδρομή τους για την ανάπτυξή τους.
«Εμείς τις ειδήσεις δεν τις κυνηγάμε, αλλά τις δημιουργούμε. Κάνουμε focus στις καλές ειδήσεις» τόνισε, μεταξύ άλλων, η διοργανώτρια του συνεδρίου, δημιουργός του ka-business.gr και δημοσιογράφος κυρία Ραλλιώ Λεπίδου, κατά την έναρξη των εργασιών του 6ου πολυσυνεδρίου καινοτομίας και ανάπτυξης. «Η δημιουργία και προβολή καλών ειδήσεων θα μας δώσει την ώθηση να προχωρήσουμε» σχολίασε.

«ΟΧΗΜΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ»
Αναφερόμενος στους μηχανισμούς υποστήριξης της ανάπτυξης, ο κ. Χριστόδουλος Αντωνιάδης, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς, υπογράμμισε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ότι «η γεωργία, η αλιεία και η δασοκομία συμμετέχουν περίπου στο 6% του ΑΕΠ της περιοχής. Εδώ (σ.σ.: στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη) παρατηρείται έντονη επιχειρηματική δραστηριότητα, με ελληνικά προϊόντα που θα αποτελέσουν ‘όχημα’ για την ανάπτυξη. Μέσω προγραμμάτων της Τράπεζας Πειραιώς επιτυγχάνονται ο στόχος για ποιοτικότερα προϊόντα προς τις αγορές, αλλά και προστιθέμενες αξίες για την ίδια την ελληνική οικονομία. Η Τράπεζα Πειραιώς έχει αναπτύξει στην περιοχή δύο προγράμματα. Εκτός, όμως, από αυτές τις δύο μεγάλες συμβάσεις, έχουν προστεθεί άλλες επτά. Η περιοχή αναλογεί στο 10% των ενεργών συμβάσεων που έχει η τράπεζά μας, με κεφάλαια που ξεπερνούν τα 100 εκατ. ευρώ. Ενισχύουμε επιχειρήσεις που έχουν να κάνουν με τη γεωργία, το σιτάρι και τον καπνό. Ο πρωτογενής τομέας πρέπει να είναι πυλώνας ανάπτυξης και εξόδου από την κρίση, χρειάζεται όμως και η συμβολή του κράτους. Ο ταλαιπωρημένος αγρότης αποτελεί τη βασική μονάδα της αγροτικής οικονομίας».
Όπως σημείωσε το στέλεχος της Τραπέζης Πειραιώς, «τα ελληνικά προϊόντα ανταγωνίζονται σε δύσκολες αγορές. Οι εξαγωγές αυξάνονται και δίνουν οικονομική ανάσα. Η Τράπεζα Πειραιώς έχει πλήρη συναίσθηση απέναντι στον αγροτικό κόσμο, μετά και την απόκτηση της ΑΤΕ Bank. Στόχος μας είναι να αξιοποιήσουμε την εμπειρία και την τεχνογνωσία όλων όσοι σχετίζονται με τον πρωτογενή τομέα, για να δώσουμε ώθηση στην αγροτική οικονομία».

ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΘΕΣΗ ΚΑΙ ΣΠΑΝΙΑ ΟΡΥΚΤΑ
Όπως τόνισε από τη δική του πλευρά ο στρατηγικός σύμβουλος κ. Νικόλαος Λυγερός, «εκτός από τη γεωργία θα πρέπει να αξιοποιηθούν η γεωστρατηγική θέση, αλλά και ο ζεόλιθος, που από κοινού μπορούν να συμβάλλουν στην ανάπτυξή της. Διότι ο ελληνισμός είναι από μόνος του καινοτόμος».
Παράλληλα, και οι φορείς προσπαθούν να εκσυγχρονίσουν τις υπηρεσίες που προσφέρουν στους πολίτες και στα μέλη τους, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το Επιμελητήριο Δράμας.
Οι εργασίες του 6ου πολυσυνεδρίου «Καινοτομία & Ανάπτυξη», που διοργάνωσε το διαδικτυακό κανάλι για την καινοτομία και την ανάπτυξη www.ka-business.gr στην Ξάνθη, ολοκληρώθηκαν με τη βράβευση των εταιρειών «Εβροφάρμα», «Coco Mat», «Alfa Beta Roto» και «Παυλίδης Μάρμαρα-Γρανίτες», για τη συμβολή τους στην ανάπτυξη της περιοχής. Τις εργασίες χαιρέτησαν ο (τέως, σήμερα) υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, κ. Θεόδωρος Καράογλου, ο απερχόμενος περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, κ. Άρης Γιαννακίδης, και ο άρτι εκλεγείς, κ. Γιώργος Παυλίδης.

Πηγή: makthes.gr