Πετρωτά - Ζεόλιθος

Πετρωτά - Ζεόλιθος
Όταν μαζέψαμε τον ζεόλιθο για πρώτη φορά εκεί που ήταν απαγορευμένος είχαμε στο μυαλό μας έναν άλλον αγώνα ακόμα πιο σκληρό που δικαιώθηκε με ειρηνικό τρόπο ενάντια στην Αυτοκρατορία που δεν ήθελε να εγκαταλείψει το μονοπώλειό της πρέπει λοιπόν ν' αντιληφθείς κι εσύ ότι η πορεία μας έχει αρχίσει για να απελευθερώσουμε την πατρίδα μας από τα προβλήματα που την καταπατούν εδώ και χρόνια γιατί δεν τόλμησε κανένας από εμάς να σκεφτεί το αδιανόητο.

Πέμπτη 10 Απριλίου 2014

Greek Foods - Success Stories. Ζεόλαδο: πρωτοποριακό και κορυφαίο λάδι

Ζεόλαδο: πρωτοποριακό και κορυφαίο λάδι

Ζεόλαδο: πρωτοποριακό και κορυφαίο λάδι

Μπορεί το μέλλον της Ελλάδας και η τόνωση της οικονομίας να είναι ο πρωτογενής τομέας, αλλά από μόνος του δεν αρκεί. Ότι γίνεται πρέπει να συμβαδίζει και με την καινοτομία σε όλα τα Επίπεδα. Για παράδειγμα στη χώρα μας αλλά και στον κόσμο υπάρχουν πολλά ελαιόλαδα… Όμως ειδικά η πατρίδα μας διαθέτει από τα καλύτερα αφού είναι πιστοποιημένα, κορυφαίας ποιότητας. Τώρα πλέον, μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι γιατί διαθέτουμε ένα νέο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, ένα καινοτόμο και πρωτοποριακό προϊόν, το ζεόλαδο, δηλαδή με ζεόλιθο στην καλλιέργεια.

Το ζεόλαδο παράγεται στο «Ελαιοτριβείο Δ. Τσατσαμπάς & Σια Ο.Ε.» στην Αγαλιανή Μεσσηνίας. Όπως εξηγεί η υπεύθυνη Βασιλική Τσατσαμπά, η επινόηση του συγκεκριμένου ελαιολάδου αποτελεί ελληνική καινοτομία σε παγκόσμιο επίπεδο. «Εκτιμάται ότι η πατρίδα διαθέτει τεράστια κοιτάσματα κλινοπτιλόλιθου, δηλαδή έναν από τους αποτελεσματικότερους ζεόλιθους σε πολλαπλές εφαρμογές, συν το φυσικό του πλαίσιο. Συνεπώς μπορεί να αντιληφθεί κάποιoς ότι το ζεόλαδο ως ιδέα αποτελεί την αιχμή του δόρατος σε επίπεδο ποιότητας. Διότι ο συνδυασμός του ελαιόλαδου και του ζεόλιθου μπορεί όχι μονό να αφορά στο έξτρα παρθένο, δίχως καμιά δυσκολία, αλλά να είναι και εντελώς βιολογικό!», όπως σημειώνει ο κύριος Λυγερός. Σύμφωνα με τους υπεύθυνους ο ζεόλιθος, αυτό το πολλαπλώς ωφέλιμο ορυκτό, είναι και μυκητοκτόνος και δακοκτόνος ενώ εξασφαλίζει την ανθεκτικότητα της ελιάς στις επιθέσεις δίχως καμιά ανάμειξη από οποιοδήποτε άλλο προϊόν. Επίσης οι χημικές αναλύσεις αποδεικνύουν επί του πρακτέου την ποιότητα του ζεολόδου και για το αγουρέλαιο, πράγμα το οποίο εντυπωσιάζει τους ελαιοπαραγωγούς. Με τις θεαματικές ιδιότητες του κλινοπτιλόλιθου που δεσμεύει το βοριά μέταλλα, τις τοξίνες και τις ελεύθερες ρίζες, η γη του ελαιώνα γίνεται πιο πρόσφορη και βοηθά τα δέντρα μας που αντιπροσωπεύουν το σύμβολο της πατρίδας μας. Τώρα κάθε Έλληνας παραγωγός μπορεί να αξιοποιήσει αυτή την καινοτομία για να προσφέρει αυξημένη ποιότητα στους συνανθρώπους του». Η ομάδα του Ζεόλαδου επισημαίνει ότι όλα οφείλονται στον Νίκο Λυγερό. «Η σκέψη προηγείται της πράξης. Ο Δάσκαλος μας, ο κύριος Λυγερός, μας έδειξε το μονοπάτι και εμείς απλά ακολουθούμε…»

Σύμφωνα με τους ειδικούς, όπως είναι ο Νίκος Λυγερός (PhD), ο ζεόλιθος είναι 100% φυσικό προϊόν και μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη βιολογική γεωργία. Οι ευεργετικές του επιδράσεις είναι μόνιμες, αφού δεν αποικοδομείται όπως τα άλλα βελτιωτικό εδάφους. Επίσης επιτυγχάνει βελτίωση γεύσης και ποιότητας τροφίμων, ενώ αποδεσμεύει αργά και με φυσικό τρόπο τις θρεπτικές ουσίες στο ριζικό σύστημα των νέων φυτών, αυξάνοντας έτσι τη δύναμη και την απόδοση τους. «Η ανάμειξη του ζεόλιθου στα αγροτικά εδάφη βελτιώνει τις θρεπτικές ικανότητες του εδάφους. Αποφέρει εντυπωσιακά αποτελέσματα όσον αφορά τους ρυθμούς ανάπτυξης του φυτού, μειώνει τις ασθένειες στο ριζικό σύστημα, αυξάνοντας την παραγωγή και την ποιότητα των αγροτικών προϊόντων». Είναι σημαντικό να αναφέρουμε και κάποιες άλλες ιδιότητες του ζεόλιθου ώστε να αντιληφθούμε πλήρως τα θετικά στοιχεία του. Για παράδειγμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως υπόστρωρα που βοηθάει στην ανάπτυξη υδροπονικών καλλιεργειών σε λαχανοκομικά, ανθοκομικά, αρωματικό είδη και δίνει προϊόντα υψηλής παραγωγής και ποιότητας. Συλλαμβάνει και ρυθμίζει όλα τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά όπως κάλιο, μαγνήσιο, ασβέστιο και ιχνοστοιχεία και τα απελευθερώνει αργά όποτε απαιτείται. Απορροφά και παγιδεύει τις τοξικές προσμείξεις. Συμβάλλει στην εξισορρόπηση του ρΗ του εδάφους. Μειώνει το κόστος των λιπασμάτων- φυτοφαρμάκων. Βελτιώνει την δομή του εδάφους το κάνει πιο χαλαρό και τα φυτό αναπτύσσονται πολύ καλύτερα. Σκοτώνει το παθογόνα. Μειώνει ή εξαλείφει τις οσμές, τις μύγες και σκοτώνει τους σπόρους των ζιζανίων. Επίσης έχει εφαρμογές και στην κτηνοτροφία αφού προφυλάσσει τα ζώα από τις εντερικές παθήσεις. Μειώνει τη φαρμακευτική αγωγή των ζώων. τη θνησιμότητα των νέων ζώων και συμβάλει στην ανάπτυξη τους. Δεσμεύει την αμμωνία που παράγεται κατά την πέψη, ενώ ταυτόχρονα απελευθερώνει κάλλιο που ρυθμίζει την οξύτητα του στομάχου. Τέλος, συμβάλλει στην αύξηση παραγωγής γάλακτος και στην ποιότητα του κρέατος, ενώ στα πουλερικά αυξάνει την ωοτοκία και το βάρος.

Σύμφωνα με τη Βασιλική Τσατσαμπά στόχος της επιχείρησης είναι η παραγωγή ελαιολάδου πολύ υψηλής ποιότητας χωρίς κανένα συμβιβασμό. «Ενώ το ζεόλαδο ήταν ένα όραμα τώρα έγινε πραγματικότητα και σε επίπεδο της χημικής ανάλυσης. Έτσι περάσαμε το πρώτο ουσιαστικό και αντικειμενικό στάδιο της παραγωγής αυτού του αγουρέλαιου. Η συλλογή του έγινε στις 26/10/2013. Συμμετείχαμε ομαδικά σε αυτή την προσπάθεια για να έχουμε βιωματική γνώση της όλης επεξεργασίας δίχως κανένα ενδοιασμό. Μ αυτόν τον τρόπο έγινε η πρώτη δοκιμαστική παραγωγή ζεόλαδου», λέει ο κύριος Λυγερός και συνεχίζει: «Η χημική ανάλυση έδειξε ότι η γεύση και η οσμή του είναι άριστες. Πιο συγκεκριμένο, αυτό το πράσινο, φρουτώδες και περιεκτικό αγουρέλαιο έχει τα εξής χαρακτηριστικά. Στην κατηγορία του, ενώ το όριο είναι 0.80%. έχει 0.23% οξύτητα. Κι ο δείκτης υπεροξειδίων, ενώ το όριο είναι 20 έχει 6,014 meq027Kg. Όσον αφορά στο Κ270 έχει 0.178 ενώ το όριο είναι 0,22. Και για το Κ232 έχει 1.88 ενώ το όριο είναι 2.50. Και τελικά για το ΔΚ έχει -0.011 ενώ το όρια είναι 0.01. Συνειδητοποιούμε λοιπόν, με αυτή τη χημική ανάλυση που έγινε στις 27/12/2013, ότι το ζεόλαδο έχει πλέον μια επίσημη ύπαρξη και αυτή είναι στο πλαίσιο όλων των καθορισμένων ορίων για τον χαρακτηρισμό του.Γι αυτό το λόγο θεωρούμε ότι ο ζεόλιθος και μάλιστα ο κλινοπτιλόλιθος είναι ένας σημαντικός παράγονται για την εξέλιξη της ποιότητας του ελληνικού λαδιού. Έτσι με αυτή την καινοτομία σε αυτόν τον τομέα θα καταλάβουν οι παραγωγοί μας ότι αντί να πωλούν την πρώτη ύλη σε άλλες χώρες, θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν το μέγιστα, τις ιδιότητες του ελληνικού λαδιού με τη χρήση του ζεόλιθου. Γίνεται κατανοητό σε όλους ότι ο συνδυασμός του ελληνικού λαδιού με τον ελληνικό ζεόλιθο θα κάνει τη διαφορά σε παγκόσμιο επίπεδο».


Όλο αυτό το διάστημα γίνονται διαλέξεις και σεμινάρια από τον Νίκο Λυγερό, ενώ οι ενδιαφερόμενοι ενημερώνονται μέσω master class, εφαρμογών, της ιστοσελίδας www.zeolado.gr και της πολλαπλής συνεργασίας σε πολυτοπικό πλαίσιο. Στόχος της ομάδας του Ζεόλαδου είναι, μέσω της αναγνώρισης της προστιθέμενης αξίας που προσφέρει ο ζεόλιθος στο extra παρθένο ελαιόλαδο, να αναδειχθεί το πρότυπο «zeo ultra premium» και η ανάκαμψη του ελληνικού ελαιολάδου σε παγκόσμιο επίπεδο. Μάλιστα όπως αναφέρει το προφίλ της επιχείρησης είναι η «ολιστική καινοτομία», ενώ δίνει μεγάλη σημασία στην «ανθρώπινη αξία που υποστηρίζεται οπό τις τοπολογικές σχέσεις». Καταλήγοντας ζητήσαμε από την ομάδα του Ζεόλοδου να μας αποκαλύψει το motto της ζωής και η απάντηση είναι χαρακτηριστική: «Ο χρόνος είναι μαζί μας και αποφασίσαμε να είμαστε μαζί του».

Greek Foods - Success Stories. Ζεόλαδο: πρωτοποριακό και κορυφαίο λάδι